Co-creatie: ontwerpen met én voor gebruikers

Een glaskunstwerk gemaakt door kerkleden, een liturgisch centrum waar met een werkgroep over nagedacht is, de open ontmoetingsruimte die duidelijk prioriteit kreeg van gemeenteleden tijdens het bespreken van ontwerpvarianten: wie het verhaal achter de verbouwing van kerkgebouw De Vaste Burcht in Gouda kent, leest de betrokkenheid van haar leden terug in het eindresultaat. Deze betrokkenheid varieerde gedurende het proces van informeren en stemmen tot samen ontwerpen en slopen. De verbouwing van de Vaste Burcht illustreert dat co-creatie bestaat uit een afgewogen combinatie van participatievormen. Om met gebruikers te kunnen ontwerpen moet je ook voor ze kunnen ontwerpen en andersom. Doorgaan met het lezen van “Co-creatie: ontwerpen met én voor gebruikers”

Bijtekenen voor de komende twintig jaar: de meest duurzame keuze

Bouwen kost veel energie. Letterlijk en figuurlijk. Eén van de meest duurzame vormen van bouwen is het verlengen van de levensduur van bestaande gebouwen. Dat geldt ook voor het kerkgebouw van de GKv Gouda. Het gebouw uit 1974 is zowel technisch als qua gebruiksmogelijkheden gemoderniseerd, zodat het weer minstens 20 jaar mee kan. Een bestaand gebouw met heel specifiek gebruik vraagt om intelligente keuzes rondom duurzaamheid.

In een tijdperk waarin stikstof- en klimaatcrises het nieuws bepalen, is duurzaam bouwen gemeengoed geworden. Sterker nog, het begrip duurzaamheid is hét middel om projecten doorgang te doen vinden en dingen voor elkaar te krijgen. Over de precieze definitie wordt weinig gesproken, maar de toepassing heeft negen van de tien keer van doen met energieprestaties.
Doorgaan met het lezen van “Bijtekenen voor de komende twintig jaar: de meest duurzame keuze”

Ruimte voor ontmoeting

Na een proces van 3 jaar heeft de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Gouda weer een fris en modern kerkgebouw. De 600 kerkgangers zijn samen gebruiker én eigenaar van het sobere gebouw waaraan sinds 1974 weinig was veranderd. Bij aanvang van het project was er nog geen breed gedragen visie op wat er met het gebouw moest gebeuren. Ook waren er nog geen financiële middelen voor een verbouwing. Het ontwerpproces zorgde voor een breed draagvlak en veel energie. De renovatie geeft letterlijk en figuurlijk een draai aan de manier waarop de kerkgangers samenkomen, met meer ruimte voor ontmoeting.

Doorgaan met het lezen van “Ruimte voor ontmoeting”